Paradontológia
 

Paradontológia

 
>

 

Dentium Implant Center = Szakmaiság

 

 

Paradontológusunk: Dr. Párkányi László

 

 

Miért kezdett a parodontológia szakterületével foglalkozni?

Érdekes dolog nálam ez a fogászat, mert édesanyám fogorvos, édesapám pedig általános orvos volt. Édesanyám mindig azt szerette volna, hogy fogorvos legyen belőlem, ennek ellenére a gimnázium idején még programozni tanultam, mert megfordult a fejemben, hogy informatikus leszek. Már akkor nagyon megtetszett az orvosi pálya is, ezért az orvosira jelentkeztem. Az első években még általános orvosként tudtam csak elképzelni magam. Eleinte életmentéssel akartam a világot megváltani. A felsőbb évfolyamokban már elkezdtünk a gyakorlatban fogászatot tanulni, és nem csupán az elméleti orvostudományokat, akkor kezdtem nagyon megszeretni ezt a területet. Ma már nem is tudnám magam másféle pályán elképzelni, mint a fogorvoslás és ezen belül is a parodontológia, implantológia, sebészeti rész.

Meséljen egy kicsit a parodontológia szakterületéről. Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a mindennapokban és hogyan tud Ön a legjobb lenni szakterületén?  

A köztudatban általában az szokott élni, hogy van a fogorvos és van a szájsebész. Ezen kívül talán a fogszabályzó-szakorvost ismerik még néhányan, de ennél tovább nem tudja szakterületekre bontani a fogászatot az átlagember. Én, miután végeztem, szájsebészeti vizsgát akartam tenni, mert mindig is a sebészeti része érdekelt igazán a fogászatnak. Az első évben szakterületet váltottam: a parodontológiát választottam. A szájsebészet és a parodontológia nem különül el élesen egymástól. Mindkettő sebészeti szakterület, mindkettőnek szerves része a fogászati implantáció és a csontpótlás például. Ugyanakkor a parodontológia nagyobb jelentőséget tulajdonít a lágyszöveteknek is, a finom mikrosebészeti megközelítés kimondottan jellemző erre a szakterületre. El is különítünk a parodontológián belül egy olyan területet, amit paradontál plasztikai sebészetnek nevezünk, amely tényleg közel áll a plasztikai sebészethez, hiszen az ínyvisszahúzódásoktól kezdve, az ínynek bármilyen színbeli, méretbeli, textúrabeli eltérését is plasztikai sebészeti eljárással tudjuk helyreállítani. Én azt szoktam mondani, hogy az implantátumot egyáltalán nem érdekli, hogy parodontológus vagy szájsebész végzi a beavatkozást, hogyha nem tökéletes minőségű, mennyiségű a csont és a lágyszövet körülötte, akkor az ugyanolyan könnyen be fog gyulladni és ki fog hullani egy pár éven belül. A mai fogászatban, ahol már minden egy kicsit esztétikai fogászat, ezért igenis fontos, akár csont, akár lágyszövet, akár bármilyen sebészeti beavatkozás szempontjából, hogy még hegvonalak se maradjanak a beavatkozás után. A parodontológiára jellemző a finomabb sebészeti módszerek alkalmazása. Mára már ez is részévé vált a parodontológiának.

Klasszikusan a parodontológia a fogágybetegségekkel foglalkozik. Úgy gondolom, hogy ezt a területet nagyon komolyan kell venni, mert a lakosság jelentős hányadát érinti világszinten. Amit az emberek sok esetben ártalmatlan dolognak gondolnak, mint például az ínyvérzés, ínyduzzanat, kellemetlen lehelet, kicsit mozgó fogak, ezek mind a fogágybetegség tünetei. Van, amikor csak egy enyhe ínygyulladásnak, de van, amikor igen súlyos fogágybetegségnek. A parodontológus foglalkozik ennek a kezelésével, gyakran kritikus esetekben a fogak megmentésével. Magyarországon a középkorú lakosság jelentős hányadát érinti a fogágybetegség. A nagyon súlyos esetek a lakosság 10-20%-át érintik. Ez sajnos túl magas arány. Komoly, többlépcsős fogászati kezeléssel azonban meglepően sok esetben megmenthetőek lennének ezek a kihúzásra ítélt fogak. Ha az embernek fogszuvasodása van, akkor jó esetben csak egy tömésre van szükség, rosszabb esetben gyökérkezelés, akár a fog eltávolítása is szükségessé válik. Ahogy a szuvasodás eléri a fogbelsőt, igen hamar elkezd fájni. Egy elviselhetetlen fájdalommal a páciens sokkal hamarabb elmegy a fogorvoshoz. A fogágybetegség azonban azért nagyon veszélyes, mert a legsúlyosabb esetekben is a minimális érzékenység, de szinte fájdalommentesség a jellemző. Egy súlyos fogágybetegségben akár az egész fogazatát el tudja veszíteni az ember.

Hogyan tud megmenteni egy olyan fogat, amit már a legtöbb fogorvos, szájsebész kihúzásra ítél?

A legegyszerűbb esetben, ha csak egy felületes ínygyulladásról van szó, amikor még nem érintett a csont és a rostok, a mélyebb szövetek, akkor gyakorlatilag a fogkőeltávolítás, polírozás és a szájhigiéniás instruálás, motiválás elegendő. Hogy milyen technikával, hogyan mossunk fogat, mozdulatokra lebontva, a fogselyem helyes használata. A parodontológusok foglalkoznak legtöbbet a helyes szájápolás megtanításával és a fogak megmentésével. A média is arra helyezi a hangsúlyt, amit gyorsan el lehet adni: a szájvizet, a fogfehérítőt, amik gyors megoldást kínálnak. A 90%-ot a mechanikai tisztítás adja, a maradék 10%-ot pedig a fogkrém és a szájvíz minősége. Komoly fogágybetegség esetén már mozognak a fogak, jelentős vérzés jelentkezik, amit már csontlebontódás, a gyökérrostok pusztulása okoz, ott a parodontológus a kürettálás technikáját kezdi alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy éles eszközökkel az íny belső részéről, a gyökér felszínéről lekapargatjuk a gyulladt szövetet, majd fertőtlenítő oldattal öblítjük át. Eleinte nem vágjuk fel a fogínyt, csupán a tasakok, a fogíny és a fog közötti résekben kapargatunk. A mozgó fogakat stabilizáljuk, lehetőséget teremtve a gyógyulásra. Amikor már nagyon nagy a csontlebontódás, akkor lebenyes feltárásban sebészileg tisztítjuk meg, még mélyebben a tasakokat. Itt már olyan fehérjéket, sejtserkentő anyagokat tudunk bevetni, amik a visszacsontosodást, a rostok visszatapadását idézik elő azokon a gyökérfelületeken, ahol az lepusztult. Csupán bizonyos típusú és fajtájú pusztulásoknál tudjuk visszanöveszteni a csontot. Sok esetben, amikor már kilátszik a fél gyökér, az ínycsont visszahúzódott, a parodontológiai kezeléssel csak azt tudjuk elérni, hogy teljesen gyulladás- és tasakmentes legyen, sínezéssel stabilizáljuk a fogakat, de a már kilátszó gyökeret nem feltétlenül tudjuk visszahelyezni. Ilyenkor a gyulladásmentesség elérése a cél és egy nagyon komoly fenntartó terápia szükséges.

Elég magas arányban szenved a lakosság fogínybetegségben. Volt-e esetleg olyan kiemelkedő esete, amelyikre nagyon büszke?

Kevésbé tudok egy-egy esetet kiragadni, de azt mondhatom, hogy számos esetben jártunk már sikerrel egy-egy kezelés során. Ha a páciens követi az instrukcióimat az otthoni tisztításban, a kezelésekre visszajár, akkor akár az egész fogsor megmenthető. Volt olyan páciensem, aki úgy jött hozzám, hogy már konkrét időpontja volt 6-8 foga eltávolítására, és mégis sikeresen megmentettem a fogakat. Ezek nem egyedi esetek, szerencsére sokszor sikerül megmenteni a fogakat. Bizonyos esetekben olyan idősebb pácienseknek is tudok implantátumot biztosítani, akiknél nem sikerült a csontpótlás egy-egy területen. Fontos látni, hogy a kezelés hatására a rágásfunkció javulásával az egész életminőség változik meg.

 

Munka tapasztalat

2014              ITI Education Week Bern
2013             “Soft tissue management in implantology” mester kurzus Steigmann Institut Heidelberg
2012-2013 “Advanced surgical curriculum in implant dentistry” mester kurzus by  Istvan Urbán
2012             Univerity of Szeged Faculty of Medicine Department of Oral and Maxillofacial surgery (6 months surgery training)
2012-től     “High-Dent” (private praxis)
                       Post-graduate Courses attended

2012             “Regenerative an Esthetic Periodontal Therapy” mester kurzus (Svájc)
                      by Anton Sculean
2012             Good research practice and essentials of research methodology “Osteology-Academy”  (Svájc)
2012             “Esthetic Dentistry” mester kurzus by Paul Gerlóczy
2011-től      University of Szeged Faculty of Dentistry Department of Periodontology (assistant lecturer)
2011             “Dental Implant Center” Hodmezovasarhely, Hungary ) (6 months private practice) 

Tanulmányok

2006-2011    Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar “Summa cum Laude”,
2010                Eberhard Karls Universitat Tübingen (Erasmus hallgató)
2009               Dr. Wilfried Reiche magánpraxis nyári gyakorlat 
2002-2006  Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kitűnő eredménnyel

 

Nyelv

2013          TOEFL nemzetközi angol felsőfokú (score: 110/120)
2005          ECL felsőfokú angol nyelvvizsga
2003          Goethe Institute középfokú német nyelvvizsga

 

Egyetemi pozíció

2014-           Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar egyetemi tanársegéd
2011-2014  Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar parodontológia rezidens

 

Díj/kinevezés                         

2014          parodontológus szakorvos
2011          “Discipuli pro Universitate” díj évfolyamelső tanulmányi átlagért
 

Tagság

Magyar Orvosi Kamara(MOK)
Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága (MAFIT)
International Team for Implantology (ITI)
European Federation of Periodontology (EFP)

  

Rendszeresen látogatott konferenciák

EFP, ITI, IADR, EAO, Europerio, Osteology Foundation, Competence in Esthetics, Symposium Szeged

 

Kapcsolódó cikkek:

Miért veszélyes a fogínygyulladás?

Szájhigiéniai kisokos 2018 - ra!

Mit kell tudni a fogászati implantátumokról?

 
>