Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 666 7073

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A fogászati híd megvalósításának lépései

Ha a páciensnek kiterjedt foghiánya van, vagyis több rágószerve is hiányzik, akkor a fogpótlás fogászati híddal történik. Ezzel a módszerrel állítható vissza leggyorsabban a hatékony harapás, és esztétikailag is tökéletes megoldást jelent.

A fogászati híd elkészítése több lépésből áll, aminek a végén a páciens egészséges mosollyal távozhat a rendelőből.  

 1. A páciens vizsgálata

Mint minden fogászati beavatkozás, a fogászati híd (továbbiakban híd) készítése is egy vizsgálattal kezdődik. A szakember alaposan átnézi a páciens fogsorát, majd röntgenfelvételt készít, hogy az esetleg rejtve maradt szuvasodások, illetve egyéb problémák is felszínre kerüljenek.

Ha bármilyen elváltozást talál a fogorvos, akkor annak kezelését még a hídkészítés előtt el kell végezni, mert előfordulhat, hogy erre később már nem lesz lehetőség.

2. Kezelési terv készítése

A szükséges vizsgálatok birtokában a fogorvos felállítja a diagnózist, és elkészíti az ehhez illeszkedő kezelési tervet, ami alapján a beavatkozást végzi. A kezelési tervet a fogorvos a páciensnek is eljuttatja, aki ez alapján el tudja dönteni, hogy belevág-e a kezelésbe. Ha igent mond, jöhet a következő lépés.

3. Fogak előkészítése a hídhoz

A fogak eredeti állapotukban nem alkalmasak arra, hogy felkerüljön rájuk a híd, ezért elő kell őket készíteni, azaz le kell csiszolni a tartófogakat. Ez egy igen fontos lépés, ami során a szakembernek több szempontot és szabályt is figyelembe kell vennie – például azt, hogy csak a legminimálisabb foganyag kerüljön eltávolításra, miközben megmarad a preparált fog stabilitása.

A fogak preparálása után, amennyiben a páciens szeretné, a fogorvos ideiglenes fogpótlást készít. Ezt egyrészt esztétikai okok indokolják, illetve a lecsiszolt fogak védelme szempontjából is érdemes viselni.

4. Lenyomatvétel az előkészített fogakról

Ahhoz, hogy a hidat el lehessen készíteni, ahhoz lenyomatot kell venni a páciens teljes fogsoráról: az alsóról és a felsőről egyaránt. Ez a művelet egy ún. lenyomatkanál segítségével történik – ebbe kerül a lenyomatanyag, ami megszilárdulva kiadja a fogsor „negatívját”.

Szükség van ezenkívül a harapási viszonyok rögzítésére, a harapási magasság meghatározására is azért, hogy az elkészült fogpótlás kényelmes legyen, és jól illeszkedjenek egymásra a fogsorok.

5. A fogpótlás színének kiválasztása

Bár a fogpótlás színének kiválasztása nem tűnik lényegi kérdésnek, mégis fontos lépésről van szó, mert nem túl szerencsés, ha a híd színe túlságosan elüt a saját fogakétól. Ezért meg kell keresni a színskálán azt a színt, ami a legközelebb áll a fogak természetes árnyalatához, így gyakorlatilag észrevétlen lesz a fogpótlás.

6. A híd „fizikai” elkészítése

A fogászati híd elkészítését a fogtechnikus végzi a lenyomatok alapján. Ennek a műveletnek szintén több lépése van, ami azonban eltér a híd anyagától függően.

Csak röviden: cirkónium váz esetén CAD/CAM technológiával készül a híd, amit egy cirkónium tömbből faragnak ki, míg fémkerámia fogpótlás estén az elkészített formát öntik fel fémmel, majd dolgozzák ki.

7. A híd vázának próbája

Mielőtt a kerámia leplezés rákerülne a hídra, még szükség van egy próbára, ami a fogorvos rendelőjében történik. Ekkor lehetőség van kisebb korrekciókra, hogy a végeredmény valóban hibátlan legyen.

8. A híd végső kidolgozása

A fogtechnikus elvégzi a végső simítást azzal, hogy a kerámia leplezést ráégeti a hídra. Ha ez a lépés megtörténik, akkor már nincs lehetőség több változtatásra a fogpótláson.

9. A híd felragasztása

A fogászati híd megvalósításának utolsó lépése, amikor az akár többhetes procedúra meghozza a gyümölcsét, és a fogorvos végre felragasztja az elkészült fogpótlást. Ez speciális fogászati ragasztócementtel történik, ami erős és tartós kötést biztosít, hogy a fogpótlás sokáig tartson.

10. A fogászati hidak ápolása

Bár a híd felragasztásával a készítés folyamata befejeződik, a páciens teendőinek itt még koránt sincs vége, ugyanis rendszeresen kontrollvizsgálatokra kell járnia, illetve meg kell tanulnia a híd speciális ápolását is, ha tartós fogpótlást szeretne.

 


 
Bővebben a fogpótlásokról a szolgáltatásaink menüpont alatt olvashat.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

vagy

itt kérjen visszahívást:

 

 

Visszahívást kérek


Dentium Implant Center fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem