Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 666 7073

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Miért van szükség gyógyulási időre fogászati implantátum beültetése után?

A fogászati implantátum beültetése után egyéntől függően 2-6 hónapra van szükség, mire a végleges fogpótlás megtörténhet. Ez alatt az idő alatt a páciensnek különösen oda kell figyelnie a megfelelő szájhigiéniára, ebben a gyógyulási időszakban ugyanis még igen érzékeny a műgyökér és annak környezete.

Természetesen más-más a teendő az első napokban, mint a varratszedést követően. A beavatkozás után a fertőzések elkerülése az elsődleges cél, később pedig arra kell odafigyelni, hogy az implantátum be tudjon csontosodni, így képes legyen megtartani a fogpótlást.

Miért kell a gyógyulási idő?

Sok helyen olvasni róla, hogy a fogászati implantátumok beültetése ma már rutinnak számít, és nem is jár nagy beavatkozással, ezért joggal adódik a kérdés: ha ennyire egyszerű a dolog, akkor miért kell hónapokat várni a gyógyulásra?

Ennek két oka is van. Egyrészt az, hogy bár maga a műtét sebészetileg tényleg nem különösebben bonyolult, egy normál implantátumnál mégis kell egy minimális vágást ejteni, ennek következtében pedig seb keletkezik. A mini implantátumok esetén némileg más a helyzet, ezeknek ugyanis sokkal kisebb az átmérőjük, ezért a behelyezésük is jóval egyszerűbb.

A másik ok, amiért számolni kell a gyógyulási idővel az, hogy az implantátumnak kell némi idő, amíg „körbenövi” a csont és kellően erős, stabil lesz a fogpótláshoz.

Mi a teendő a gyógyulási idő alatt?

A teendők listáját érdemes két csoportra osztani. Az elsőbe azok tartoznak, amiket a beavatkozás utáni néhány napban kell szem előtt tartani, és amik a fertőzések ellen hatnak.

1. Antibiotikum szedése: mivel az első időszakban eléggé nagy az esély a bakteriális fertőzésekre, ezért néhány napig antibiotikum szedése javasolt, amit a fogorvos ír fel. Fontos, hogy ha ilyenkor valamilyen probléma lép fel, azt azonnal közölni kell az orvossal.

2. Fogbeültetés után különösen figyelni kell a táplálkozásra, az italok fogyasztására. De mit is jelent ez pontosan? Nem ajánlottak a kemény, illetve ropogós ételek, amik felsérthetik a sebet. A csípős és fűszeres élelmiszerek is kerülendők, csakúgy, mint a mákhoz hasonló, aprószemű összetevőket tartalmazó ételek, ezek ugyanis könnyen a sebbe kerülhetnek, és fertőzést okozhatnak.
A tejtermékek szintén tiltólistásak, mert a fehérjék jó táptalajt nyújtanak a baciknak, ezek pedig szintén fertőzést okozhatnak.

3. Mellőzni kell a káros szokásokat. Ez vonatkozik az alkoholra és a dohányzásra is, ez utóbbi ugyanis lassítja a gyógyulást, mert a nikotin összehúzza az ereket, míg a keletkező és a vértestekhez kapcsolódó szénmonoxid csökkenti az oxigénellátást a szövetekben.

4. Kerülni kell a nehéz fizikai munkát és a sportot. Erre azért van szükség, mert a varratok felszakadhatnak a túlzott megerőltetéstől. Ez a beszédre is vonatkozik – lehetőség szerint a lehető legkevesebbet kell beszélni az első pár napban, még ha ez nehezünkre esik is.

A túl nagy meleg sem tesz jót a friss sebnek, ezért mind a szaunát, mind pedig a szoláriumot hanyagolni kell.

5. Nem szabad piszkálni az implantátumot, de a varratok húzogatását, és nyelvvel való irritálását is kerülni kell.

A varratszedésre a fogbeültetést követően 5-7 nappal kerül sor, ami után új időszámítás kezdődik mind a gyógyulási folyamatban, mind pedig a teendőkben.

Mi a teendő a varratszedés után?

A varratszedés után a legfontosabb teendő a megfelelő szájhigiénia. Sajnos a plakk az implantátumokat sem kíméli, ezért nem szabad elhanyagolni a rendszeres, napi minimum kétszeri fogmosást. A szájhigiéniával kapcsolatban a fogorvos ad pontos útmutatást: milyen fogkefét érdemes venni, milyen speciális eszközökre van szükség és így tovább.

A rendszeres kontrollvizsgálatokat szintén nem szabad elhanyagolni – ezeknek a gyakoriságát az orvos írja elő. Ez már csak azért is fontos, mert bármilyen gond merül fel, azt rögtön kezelni kell.

Ha a páciens pontosan betartja az előírásokat, akkor a gyógyulási idő után jó esély lesz rá, hogy az implantátum valóban tartós lesz majd, és semmilyen probléma nem adódik vele a hosszú évek alatt.

 


 
Bővebben a fogászati implantációról a szolgáltatásaink menüpont alatt olvashat.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

vagy

itt kérjen visszahívást:

 

 

Visszahívást kérek


Dentium Implant Center fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem