Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 666 7073

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Hogyan kerülhető el a fogászati implantátum elvesztése?

A fogászati implantátumok beültetése a fogpótlás ma ismert legmodernebb formája. Egy olyan megoldásról beszélünk, ami akár egy életen át is kitarthat, de csak akkor, ha a páciensek – így például te is, ha érintett vagy a témában – megfelelően ápolják az implantátumokat.

De miért is van szükség erre a különleges szájhigiéniára?

A fogászati implantátumon éppúgy megtapadnak a baktériumok, mint a saját fogakon.

Tévedés azt gondolni, hogy azért, mert a fogászati implantátumok titánból készülnek, a fogpótlások anyaga pedig az esztétikus cirkónium vagy porcelán – netán a némileg olcsóbb fémkerámia –, a lepedék nem telepedhet meg rajtuk. A helyzet ugyanis az, hogy az implantátum és az arra kerülő fogpótlások éppúgy nem ellenállók a szájban lévő szennyeződésekkel szemben, mint a természetes fogaink.

Márpedig ha ez így van, akkor könnyű belátni, hogy a fogászati implantátumokra legalább annyira oda kell figyelni, sőt, talán még jobban is. Mert ha nem így teszel, akkor az implantátumon megtelepedő plakk idővel az íny megbetegedéseihez vezethet, ami később a csontállomány ritkulását, és azon keresztül az implantátum elvesztését is okozhatja.

Hogy mi az implantátumok megtartatásának módja, azt most megpróbáljuk röviden összefoglalni – ezeket betartva nagy esélyed lesz arra, hogy hosszú időn keresztül élvezd majd a fogászati implantátum nyújtotta előnyöket.

Fontos az implantátum szakszerű és napi kétszeri tisztítása

A saját fogakkal kapcsolatban folyamatosan hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos a megtartásukhoz a helyes szájhigiénia. Vagyis nem mondunk újat, amikor arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a fogászati implantátum elvesztését úgy lehet megakadályozni, hogy megfelelően tisztítjuk fogainkat.

Az implantátum tisztításához azonban nem elég egy hagyományos fogkefe, ugyanis oda kell férned az implantátum „nyakához”, ami még egy kisfejű fogkefével sem mindig egyszerű. Éppen ezért nem árt beszerezned egy úgynevezett egycsomós fogkefét. Hogy az mi? Egy olyan kis, kerekfejű eszköz, amivel a „rendes” fogmosás után még átdörzsölheted a fogpótlást, különös tekintettel az íny vonalára.

Az egycsomós fogkefe mellett fontos még a fogselyem használata, illetve jó, ha van otthon fogköztisztító keféd is, amivel alaposan kitisztíthatod a felhalmozódott plakkot.

Azt talán pedig már említenünk sem kell, hogy a napi kétszeri fogmosást semmiképp ne hagyd ki!

Más ápolást igényel egy híd, mint egy korona.

Azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy másként kell ápolnod az implantátumot, ha korona van rajta, és másként, ha egy hidat tart. A híd tagjai alá ugyanis beszorulhat az ételmaradék, amit egy speciális, erre a célra készített fogselyemmel távolíthatsz el.

Ha ezzel készen vagy, használd az előző pontban felsorolt eszközöket az implantátum és a fogpótlás megtisztításához.

Hagyd el a káros szokásaidat!

A káros szokások, úgy mint az alkoholfogyasztás és a dohányzás, nincsnek pozitív hatással az implantátumok élettartamára. Különösen a dohányzás okozhat komoly problémákat, mert lassítja a regenerálódási folyamatot mind a csontpótlás, mind pedig az implantátum beültetése után. Éppen ezért fontos, hogy leszokj erről a szenvedélyedről, hogy az implantátum igazán tartós maradhasson.

Ne hanyagold el a rendszeres fogorvosi kontrollt!

A fogászati kontroll egészséges fogak esetén is fontos, egy implantátum beültetése után pedig gyakorlatilag kötelező az előre megbeszélt időpontokban megjelenni az orvos rendelőjében. Egyrészt azért, hogy megnyugodj, hogy minden rendben van, de az is lényeges, hogy baj esetén mielőbb kiderüljön az esetleges probléma.

A fogorvos röntgenfelvétel segítségével dönti el, hogy van-e valami teendő, vagy jól tetted a dolgod, és minden a legnagyobb rendben van a fogpótlásoddal.

Ha a fenti pontokat betartod, akkor a fogászati implantátumod elvesztésének esélye csökkenthető, illetve el is kerülhető. Amennyiben nem vagy tisztában a fogmosás jó technikájával, akkor kérd bátran a fogorvosod tanácsát, aki minden fontos tudnivalót elmagyaráz neked, hogy ne vesszen kárba a befektetett időd és pénzed, és sokáig egészségben „használhasd” az implantátumokat.

 


 
Bővebben a fogászati implantációról a szolgáltatásaink menüpont alatt olvashat.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

vagy

itt kérjen visszahívást:

 

 

Visszahívást kérek


Dentium Implant Center fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem