Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 666 7073

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Milyen fogpótlás készíthető fogászati implantátumra? Melyik a legjobb?

Most elmondjuk, hogy mikor melyik látható pótlás jelenti a legjobb választást.

Világszerte az egyik legnépszerűbb fogászati beavatkozás a fogászati implantátum beültetése, de azt csak kevés páciens tudja, hogy ez a rutinszerű műtét még csupán az első lépés az elveszített fogak pótlása felé. Ez a módszer ugyanis összetettebb a hagyományos megoldásokhoz képest, de ez épp, hogy jó dolog! A fogbeültetés ugyanis a komplexitásának köszönheti azt, hogy ilyen tartós és hatékony és hogy használatával sokkal jobb és esztétikusabb eredmény érhető el. Nem véletlen, hogy a szakemberek és a páciensek szerint is ez a Nr. 1 (az első, a legjobb!) fogpótlás, ami jelenleg elérhető.

Ezt kell tudnod a fogászati implantátumról

Bár a fogbeültetés maga egy fájdalommentes műtét, az implantátumos pótlás mindig három fontosabb elemből áll:

  • Az első a titánból vagy cirkonból készült fogászati implantátum, ami teljesen a csontban áll (sőt, össze is nő vele).

  • A 3-6 hónapos gyógyulási időszak után erre kerül egy köztes elem, a felépítmény.

  • A felépítmény köti össze az implantátumot a látható pótlással, ami lehet korona, híd vagy kivehető fogsor.

A módszer ennek köszönheti azt, hogy ilyen tartós, hiszen az elveszített fognak nemcsak a látható (koronai) részét pótolja, hanem a gyökerét is, így a rágás és harapás ismét erős és stabil lehet.

A folyamat legalább két nagyobb lépésből áll: az első az implantátum beültetése, a gyógyulási időszak után pedig ezt követi a felépítmény behelyezése és a rá készülő látható pótlás elkészítése.

Ha fogászati korona kerül az implantátumra

A tökéletes fogpótlás egyetlen fog hiánya esetén a fogászati implantátum, hiszen ha a rést híddal szeretnénk pótolni, akkor a szomszédos ép fogakat le kellene csiszolni.

Szóló fogbeültetéskor viszont nincs foganyag veszteség, és bár egy fogra vetítve ez a legdrágább megoldás, a következő előnyök miatt szinte nem is éri meg másban gondolkodni:

  • Fizikai és lelki szempontból is kisebb megterhelés a fogbeültetés, mint az ép fogak lecsiszolása.

  • A folyamatos terhelés miatt nem kezd el sorvadni a környező terület csontállománya (szemben a fogászati híddal, ahol a híd alatti részen az évek múlásával fokozatosan csökken a csont).

  • Nincs rés a hídelem alatt, a pótlás pedig teljesen úgy néz ki és olyan érzetet ad, mint az eredeti fog.

  • Éppen ezért nemcsak szép, de tisztítása is hatékonyabb, hiszen nem kerül ételmaradék a hídelem alá.

Összefüggőbb hiány pótlása: a fogászati híd

Ahogy az eredeti fogakra, úgy fogászati implantátumokra is kerülhet hídpótlás, amire akkor van szükség, ha egy páciensnek több foga is hiányzik, és ha azokat mérsékelt költség mellett, mégis hatékonyan szeretné pótolni.

A protokoll ugyanaz, mint a hagyományos hídnál, de itt az első lépés nem az eredeti fogak lecsiszolása, hanem az implantátumok beültetése. A hídelemet tartó koronák ezekre a műgyökerekre kerülnek a gyógyulási időszakot követően.

Előnyök?
  • Az ilyen nagyobb, összefüggőbb hiányok ellenkező esetben csak kivehető (részleges) fogsorral pótolhatók. A fogbeültetés ezt szükségtelenné teszi, így a páciens természetes és fix megoldást kap, amit nem tud eltávolítani.

  • A rágófunkció hatékonyabban visszaadható: erősebb a rágás, erősebb a harapás, jobb a közérzet.

  • A pótlás esztétikusabb megoldást biztosít, mint a részleges kivehető fogsor. Éppen ezért az életminőség sokkal jobban visszaadható.

Fogsor plusz implantátum? Lehetséges!

A teljes foghiánnyal küzdőknek sincs okuk az aggodalomra, hiszen több olyan megoldás is létezik, amellyel fix pótlás adható a gyakran kényelmetlen, billegő és kivehető protézis helyett.

A legköltségesebb, egyúttal legszebb megoldás a 6-8 implantátumra helyezett körhíd, de sok páciensnél ez nem valósítható meg; vagy a magasabb költségek, vagy a súlyos csontsorvadás miatt.

Megoldás persze az ő esetükben is van.

A stégprotézishez ugyanis elég csupán 2-4 implantátumot beültetni, hiszen ezek meg tudják tartani a körhídnál könnyebb fogsort. A műgyökerekre speciális felépítmények kerülnek, amelyek szinte rápattinthatók a fogsorra, ami így étkezéskor, beszélgetéskor, mosolygáskor fixen a helyén marad, és a páciens is úgy érzi, hogy azok stabilak. Tisztításkor viszont a fogsor egyetlen határozott pattintással eltávolítható.

Nincs bizonytalanság a hétköznapokban, csak jó közérzet és felszabadultság.

Ritkábban alkalmazott megoldás az úgynevezett All-on-4, amikor 4, különleges módon és irányban beültetett implantátumra körhidat csavarozunk, de ez a megoldás kockázatosabb a stégprotizéshez képest, így szigorú állapotfelmérés előzi meg. Fontos tudni, hogy az All-on-4-t csak megfelelő állapotban lévő pácienseknél valósítjuk meg.

Ha úgy érzi, kérdése van a fentebbi megoldásokkal kapcsolatban, bátran tegye fel nekünk, és kérjen időpontot fogászati ellenőrzésre. A fogászatban az a jó, hogy mindig biztosít megoldást a különböző problémákra.

 


 
Bővebben a fogászati implantációról a szolgáltatásaink menüpont alatt olvashat.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

vagy

itt kérjen visszahívást:

 

 

Visszahívást kérek


Dentium Implant Center fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem