Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 666 7073

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogszabályozás - nem csak esztétikai kérdés

 
A fogszabályozás nem csak az esztétikus fogsor kialakítása miatt fontos, komoly egészségügyi vonatkozásai is vannak.
 
A helytelen pozíciót elfoglaló, egymásra csúszó fogak nehezebben tisztíthatóak megfelelően a mindennapi fogápolás során, így sérülékenyebbek, könnyebben "romlanak", mintha egy szabályos fogsor részei lennének.
 
Rendelőnkben gyermekek és felnőttek fogszabályozására egyaránt rendelkezünk megoldási lehetőségekkel. Mindenek előtt konzultáljon egy specialistával, hogy kialakíthassa az Ön fogai és elvárásai szerinti legmegfelelőbb kezelési tervet!
 

 

Részletfizetési lehetőség rendelőnkben,

ha fogszabályozó készülékre van szüksége!

 

 

Miért lehet szükség fogszabályozó kezelésre?

 
Több tényező is felmerül a kérdésben, ezek közül a leggyakrabban az alábbi okok szerepelnek:
 • az arc és a fogak harmóniájának javítása
 • a fogak és az íny egészségesebbé tétele
 • a rágófunkció javítása teheti szükségessé
 
Fogszabályozóra leginkább akkor van szükség, ha a páciens fogai szabálytalanul állnak, vagy szeretné megkímélni magát a jövőbeni egészségügyi problémáktól. A fogszabályozás elsősorban a fogazat rendellenességeinek gyógyítását célozza.
 
A kezelés folyamata során:
 • a fogtorlódások
 • a réses fogazat
 • a fogak előre vagy hátradőlése
 • helyzeti és alaki rendellenességei
 • nyitott és mélyharapások
 • rendellenes harapási viszonyok
 
helyreállítása a cél. Az időben elvégzett fogszabályozással egy sor kellemetlen és egészségkárosító állapot előzhető meg, így ez a kezelés hosszú távon igen megtérülő befektetésnek bizonyul. 
 
BÍZZA MAGÁT 15 ÉVES SZAKMAI TAPASZTALATUNKRA!
 
Mi fog történni Önnel?
 • A konzultációt követően röntgenfelvételt készítünk fogsorodról, hogy pontos képet kapjunk a jelenlegi helyzetről.
 • Lenyomatvételt is készítünk a fogsorról, így kapva még precízebb mintát.
 • Mindezek segítségével tudjuk megtervezni a leghatékonyabb fogszabályozót, melynek több fajtája is létezik. Ezen fajták közül pedig lehetőséged nyílik választani.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

 
 

 

Mikor a legideálisabb a fogszabályozás megkezdése?

 
A fogszabályozást ideális a növésben levő gyermeknél kezdeni, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van. 7 éves kor alatt ritkábban ajánlják a kezelést, mert nincsenek még maradandó fogak, a tejfogak pedig többnyire a maradandó fogak számára készítik elő a fogínyt. 2 éves kortól például abban az esetben szükséges megkezdeni a fogszabályozó kezelést, ha nyitott harapási helyzet áll fenn. 6 és 12 éves kor között, vagyis amikor a tej- és maradó fogak együttesen, keverve vannak jelen a gyermekek szájüregében, akkor válhat szükségesség kezelni a keresztharapásos eltéréseket. Illetve szinte mindenféle anomália jól kezelhető ebben az életkorban. 12 éves kor felett, vagyis a maradó fogak esetén leginkább fix készülékekkel, és bizonyos esetekben csak sebészeti beavatkozással kezelhetőek a súlyosabb fogazati rendellenességek.
 
Felső korhatár gyakorlatilag nincs fogszabályozás esetén, mivel a csontok átépülő képessége egész életen át megmarad, így a helytelenül álló fogakat minden korosztály esetén szabályos pozícióba lehet rendezni, habár hosszabb időbe telik a kezelés, mint fiatalabb korban. 
 

 

Milyen típusú fogszabályozó készülékek léteznek?

 
Kivehető készülékek
 
A kivehető készülék a kezelés ideje alatt bármikor eltávolítható a szájból és a fogakról. Mivel a páciensek nem viselik állandóan, esztétikailag nem annyira zavaróak, mint a rögzített készülékek. Általában éjszaka, vagy többnyire délután szükséges viselni, ideális esetben legalább 12-14 órán át, azonban mivel nincsenek folyamatosan a szájban, a kezelési idő is hosszabb. Alkalmazhatóak a felső- és alsó fogsoron is, azonban nem mindenfajta fogazati rendellenesség kezelésére alkalmasak. A kivehető készülékeket lányoknak 10-14, fiúknak 12-15 éves korig szoktak javasolni, később többnyire a rögzített készülék jöhet szóba. 
 
Rögzített készülékek
 
A rögzített készülékek a legrégebben alkalmazott fogszabályozó szerkezetek. A tartó elemeket a fogakon ragasztással rögzítjük, így a kezelés ideje alatt éjjel-nappal viseli a páciens, így a kezelés is rövidebb időt vesz igénybe. A rögzített készülékek lehetővé tesznek olyan fogelmozdításokat is, melyeket a kivehető készülékekkel nem lehet véghezvinni. Hátrányuk azonban, hogy megnő a fogszuvasodás veszélye, mivel maga a készülék, és így a fogak is nehezebben tarthatók tisztán. Természetesen fokozott szájhigiéné esetén ez a probléma kiküszöbölhető.
 
A funkciós készülékek esetén a készülék által aktivált izomerő adja a fog elmozdításához szükséges erőt. Feladata tehát elsősorban az, hogy fokozza és megváltoztassa az izomműködést, és így helyes irányba befolyásolja az állcsontok és a fogazat növekedését.
 
Esztétikus készülékek
 
Manapság a fogszabályozás terén a modern technológiának köszönhetően már sokkal több lehetőség adott, mint néhány évtizeddel ezelőtt, így felnőttként is tehetünk azért, hogy esztétikusabb mosollyal élhessük mindennapjainkat. 
 
Ilyen lehetőség például az áttetsző műanyag, azaz láthatatlan, kivehető fogszabályozó, amely felnőttek esetén alkalmas kisfokú torlódások javítására. A készülék teljesen áttetsző, műanyag sínekből áll, így az nincs fixen rögzítve a fogakhoz és szabadon lehet tisztítani a fogakat, azonban sajnos, nagyobb korrekciók elvégezésére nem alkalmas.
 
Láthatatlan készülékek
 
A másik lehetőség a láthatatlan, nyelv felőli, fixen rögzített fogszabályozó készülék, amely kisebb-nagyobb szabályozatlanság helyrehozására alkalmas. Mivel a készülék a fogív belső oldalán kerül rögzítésre, belül helyezkedik el, mások számára láthatatlan. 
 
A fogszabályozó készülékek között vannak olyanok, amelyek porcelánból, illetve fém és porcelán ötvözetéből készülnek, és ahol az ívek olyan teflonbevonatot kapnak, melyeknek a színe megegyezik a fog színével, így szinte láthatatlan. De gyártanak ma már zafírból készült készülékek is, melyek teljesen átlátszóak.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

 

Mennyi ideig szükséges viselni a fogszabályozó készüléket?

 
A kezelés időtartama attól függ, hogy milyen a rendellenesség típusa, és mely életkorban kezdődik meg a kezelés, tehát a szájüregi rendellenességek időben történő felismerése különösen fontos. Mivel a fogszabályozó kezelés alatt a fogakat rögzítő állcsontoknak teljesen át kell épülniük, ezért a kezelések általában hosszú ideig, sokszor több évig tartanak, általában 18-24 hónapig. 
 
A kezelés időtartamát több tényező is befolyásolja:
 • Ha a rendellenességet még gyermekkorban diagnosztizálják, és elkezdik kezelni, rövidebb idő szükséges.
 • Az alkati tényezők is szerepet játszanak.
 • Kivehető fogszabályozó készülékkel a kezelés általában több időt igényel (2-5 év), míg rögzített készülék esetén ez az idő kevesebb (12-24 hónap). 
 
Amennyiben a fogszabályozás felnőtt korban kezdődött el, átlagos esetben 1-1,5 év időtartamra lehet számítani, de természetesen a kezelt rendellenesség függvényében nagy különbségek lehetségesek.
 

 

A fogszabályozás sikerességéről

 
Csak akkor végezhető el teljes sikerrel a fogszabályzás, ha a beteg is partnerként viselkedik és betartja az összes szükséges tanácsot és intelmet, amit az orvosa adott. A megfelelő szájhigiénia roppant fontos fogszabályozás ideje alatt, mivel ennek hiányában kialakulhat akár egy súlyos fogínygyulladás is, ami nem csakhogy fájdalmas és kezelést igénylő probléma, de az addig elért eredményt is tönkre teheti, de egy fogszabályozó készülék például a lepedék kialakulásának a forrása lehet. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen, alaposan, lelkiismeretesen kell tisztítani a fogazatot és a fogszabályozó készüléket a fogszabályozás ideje alatt, pontosan úgy, ahogy a szakorvos azt megmutatja. 
 
Használjon speciális fogkefét, fogselymet, fogköz-tisztító fogkefét, melyekkel könnyebbé teheti a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Ha eltávolítható fogszabályozó készüléke van, ezt tisztíthatja fogkefével, fogkrémmel és speciális tabletták segítségével is.
 

 
Fogszabályozó Szakorvosunk:
Dr. Hadi Dehghani - Fogszabályozó Specialista

 

 

Részletfizetési lehetőség rendelőnkben,

ha fogszabályozó készülékre van szüksége!

 

 
Aktuális akcióink:
 

Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást:
 

 
 

Visszahívást kérek


Dentium Implant Center fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem