Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 666 7073

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogtömés - így őrizzük meg a lyukas fogat még évtizedekig! 

 
A fogszuvasodás - közismert nevén a "lyukas fog" - az egyik leggyakoribb fogászati probléma. A fogromlást okozhatják alkati, életmódbeli, szájhigiénés tényezők is. A szuvas fogra a leggyakrabban alkalmazott gyógyír a fogtömés, amellyel még hosszú évtizedekre megtarthatjuk kitűnően funkcionáló, erős fogunkat.
 

 

Mi is az a fogtömés?

 
A fogászatban tömés alatt azt a műveletet értjük, mely során különböző anyagok fogba helyezésével helyreállítjuk a sérült fog egységét. A fog tömése fúrással kezdődik, amikor is a fogorvos feltárja a szuvas részeket, és megtisztítja az érintett részeket. Az így keletkezett lyukat tölti ki a fogtömő anyaggal. 
 
Töméskor tehát a szuvas részt mindenképpen el kell távolítani, ezután tömhető be a lyuk, amelyre többféle anyag is használható:
 
Esztétikus, kompozit tömések
 
Az esztétikai fogászat a töméseket minden esetben fémmentes, általában fényre kötő tömőanyagból készíti, amely segítségével a fogakkal megegyező színű, természethű hatás és tartós eredmény érhető el.
 
Az esztétikus tömések készítése során ún. kompozit (kerámia szemcsékkel töltött műanyag) tömőanyagokat használunk, melyek legfőbb előnye a kiváló esztétikai hatás. Ezenkívül kevesebb foganyag feláldozását teszik szükségessé az előkészítés során, bizonyos esetekben pedig fúrás nélkül is lehetséges a sérült fogfelszínek javítása, vagy a fogak formai korrekciója.
 
Ugyanezen anyagok egyszerű, gyors és esztétikus megoldást adnak még a metsző, vagy frontfogak hiányzó darabkáinak pótlására. Ilyenkor a fogorvos a fogat fényre kötő tömőanyaggal építi fel - a megoldás láthatatlan, az eredmény tökéletesen természetes. 
 
BÍZZA MAGÁT 15 ÉVES SZAKMAI TAPASZTALATUNKRA!
 
Mi fog történni Önnel?
  • A fogüreget megtöltjük a választott színű töltőanyaggal.
  • Ezután kialakítjuk a fog csúcsait és barázdáit.
  • A stabil kötések kialakítása érdekében a rétegeket polimerizációs lámpával világítjuk meg, így a polimer fogtömés tökéletesen beépül a fogüregbe.
  • Ezután a fogtömés felszínét lepolírozzuk, hogy a természetes foggal megegyező felszínt kapjunk.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

 
 
Arany- és porcelántömés
 
Létezik tömés porcelánból és aranyból is. Mindkettő viszonylag drága, de az aranyat nagyon jól tolerálja az ínyszövet, és jól tűri a terhelést is, így az akár 20 évig is a fogban maradhat. Nagy előnyük, hogy sem a porcelán, sem az arany nem színeződik el.
 

 
Az inlay és onlay betét
 
Az inlay vagy onlay betétek egyfajta „ragasztott tömések”, melyek fogtechnikai laborokban készülnek, s végül szilárd állapotban, beragasztással kerülnek a fogüregbe. Nagy előnyük, hogy segítségükkel a megmaradt fogszövet megmenthető.
 

MIT NEVEZÜNK INLAY ÉS ONLAY BETÉTNEK?

 
Előfordul, hogy ha a foganyag nagyobb része szuvas, már nem lehet töméssel helyreállítani a fog szerkezetét, ilyenkor fogtechnikai laborban készített betéteket alkalmazunk.
Az inlay vagy onlay betétek egyfajta „ragasztott tömések”, melyeket fogtechnikus készít el egy lenyomat (minta) alapján, amit a fogorvos vesz le, miután kialakította a betét helyét a fogban. A laborból a rendelőbe már szilárd állapotba érkezik a kialakított betét, amit a kezelőorvos beragaszt a fogüregbe. Ez az eljárás már fogpótlásnak tekinthető.
 

ELŐNYE:

  • A megmaradt fogszövet megmenthető, megtartható
  • Pontos, jobban illeszkedik, mert lenyomat alapján készül
  • Tartós
 
Többféle anyagból készülhetnek:
 
Arany inlay:
 
A legtartósabb fogpótlás, valamint szövetbarát is. Ideális szélzár készítésére, mely meggátolja, hogy másodlagos fogszuvasodás alakuljon ki. Élettartamuk kiemelkedő, általában 25-30 év közé tehető.
 
Porcelán inlay:
 
A porcelán anyag nagyon ellenálló a különböző erőhatásokkal szemben. Az elkészült porcelán inlay színe és formája a természetes fogak színével megegyezik, ezáltal esztétikus.
 
Kompozit inlay:
 
Kisméretű kerámia szemcsék segítségével erősített kompozitból áll, melyek a természetes fogak színével megegyeznek és jó a kopásállóságuk. Legtöbbször fogszuvasodás miatt károsodott fogaknál vagy amalgám tömés eltávolítását követően használjuk. Élettartama általában 10 év.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

 

Direkt restauráció - a direkt- és a préskerámia foghéj

 
A héjak tehát a fogak felszínét részben, vagy egészében befedő fogpótlás típusok.  Ez az egyik legesztétikusabb fogpótlás, mert teljesen fémmentes és tartós, illetve az elszíneződött fogak esetében sikerrel alkalmazható.
 
Direkt héj
 
A direkt restauráció a legkorszerűbb módszer a sérült, szuvas, elszíneződött, esetleg zománchibákkal rendelkező fogak helyreállítására, elsősorban a frontfogak esetében használatos.
 
A DIREKT HÉJAK ELŐNYEI:
  • A fogállományból minimális mennyiséget kell eltávolítani.
  • Direkt héjas fogrestauráció esetén akár több is elkészíthető egy ülésben.
  • A direkt héjak sokkal szívósabbak, illetve könnyedén javíthatók, és az áruk is alacsonyabb.
 
A direkt héj a legkevesebb zománc anyag veszteséggel járó, vékony kerámia héj, amit főleg frontfogaknál alkalmaznak.
A kezelés segítségével a lehető legjobb mechanikai és esztétikai hatás érhető el, s csak a beteg szövetek eltávolítására van szükség, az eredmény pedig tartós és esztétikus lesz. A beavatkozás során nagy hangsúlyt kap a természetes fogformák és szín kialakítása, így a kezelt fogak szabad szemmel megkülönböztethetetlenek lesznek a saját fogaktól.
 
 
Porcelán héj
 
A foghéjak egyedileg porcelánból készített vékony rétegek, amelyeket a fogorvos a fogakra ragaszt annak esztétikusabb formába hozásához. 
 
Amit tudnia kell a porcelán héjról:
 
Mikor ajánljuk a héj használatát?
Frontfogak esztétikai és funkcionális javítására, mivel az elülső fogak a rágásban és a társas kapcsolatokban is nagy szerepet játszanak. Kérésre a frontfogazat alakja és színe is változtatható.
 
Mikor nem ajánljuk a héj használatát?
Nagymértékű harapási diszfunkció, erős éjszakai fogcsikorgás, rossz szájhigiénia illetve nagymértékben károsodott elülső fogak esetén.
 


Előtte - utána képek:

 
 
 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást:
 

 


Visszahívást kérek


Dentium Implant Center fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem