Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 666 7073

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Szájsebészet - fájdalommentes beavatkozásokat végzünk

 
Általánosságban a szájsebészet a fogak, az állcsontok és a lágy részek (nyálmirigyek, íny, ajak) elváltozásainak, megbetegedéseinek gyógyításával foglalkozik, azonban manapság már sok átfedés tapasztalható a fogászat más ágazataival. Így a szájsebészet számos beavatkozást elvégez, például
 • a fogak és foggyökerek eltávolítását egyszerű és sebészeti úton
 • gyökércsúcs rezekciót
 • bölcsességfogak eltávolítását
 • állcsonttörések, baleset okozta sérülések ellátását
 • arcüregzárást
 • a szájüreg daganatainak kezelését
 • nyálmirigy-betegségeket
 • fogászati implantációt
 
Mivel ennyire szerteágazó a szájsebészet területe, nem csoda, hogy sok pácienst érint ez a tág témakör. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezeket a kezeléseket képzett és rutinos szakorvosok végzik, akik nagy gondot fordítanak a páciens kényelmére, fájdalommentességére, általános közérzetése mind az eljárás alatt, mind pedig utána. 
 

 

Foghúzás

 
Miért lehet szükség a fogak eltávolítására?
 
Szükséges lehet a fogak eltávolítása, amennyiben
 • mozognak
 • nagymértékű gyulladásnak vannak kitéve
 • megsérült a gyökér, és más kezelés nem alkalmazható
 • a fog koronája tönkrement a nagymértékű fogszuvasodás következtében és nem lehet tömést, fogmegtartó kezelést alkalmazni rajta
 • esztétikai és funkcionális hátrányt jelentő, szám feletti fogak vannak jelen a szájüregben
 • kiemelkedő, vagy dőlt fogak vannak a szájüregben
 • érzékeny, többször gyulladást okoz a foga, próbálták megmenteni, de úgy látszik eljött az idő, hogy megszabaduljon ettől a gócponttól.
 
A fog elvesztése természetesen az egyik legutolsó dolog, amit számba veszünk, azonban számos esetben ez az egyetlen enyhülést, vagy esztétikai javulást eredményező eljárás. A foghúzás alkalmával Ön kiemelt odafigyelést és teljes fájdalommentességet kap.
 
A foghúzás utáni teendők:
 
A beavatkozás után a páciens érzékelhet enyhe hőemelkedést, esetleg láz is jelentkezhet nála. Ilyenkor szükség esetén lázcsillapító, esetlegesen gyulladáscsökkentő gyógyszert is bevehetünk. A foghúzást követő fájdalmak enyhítésére nyugodt szívvel javasoljuk egy szem fájdalomcsillapító bevételét.
A foghúzás napján tilos a szánkat öblögetni, hogy ne hátráltassuk a foghúzás helyén kialakult vérömleny kialakulását.
A foghúzás másnapjától fokozottabb szájhigiéniát javasolunk, vagyis többet, és alaposabban mossunk fogat.
 
FOGHÚZÁS MENETE:
 
 • A foghúzás mindig érzéstelenítés (általában helyi) mellett történik. Az érzéstelenítő hatása alatt tilos az étkezés, ugyanis ekkor a szánkban komoly sérülést tudunk okozni a bénultság következtében, úgy, hogy annak nem is vagyunk teljes tudatában.
 • Foghúzás közben nem érez fájdalmat, csak egy kis feszítő érzést, amikor eltávolítjuk a foggyökeret. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fájdalommentessé tegyük kezelését.
 • Foghúzás után kiültetjük várónkba, jégzselét teszünk arcára és azzal hűtjük a területet. Ezután hasznos tanácsokkal látjuk el a foghúzás utáni napokra.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

 
 

 

Mikor válik szükségessé a bölcsességfog eltávolítása?

 
A közhiedelemmel ellentétben a bölcsességfogak nem minden esetben okoznak problémát. Amennyiben elegendő hely áll a rendelkezésükre, hogy kibújjanak, úgy a bölcsességfogakat nem szükséges eltávolítani. Számos esetben pedig még fájdalmat sem okoznak. A problémákat az okozhatja, ha
 • nincs elegendő hely
 • nem nőnek ki teljesen a fogak, részben íny borítja a felületüket
Amennyiben fennál a veszélye, hogy a bölcsességfogak "összekócolhatják" a fogsort, úgy fogszabályzó szakorvos is javasolhatja a bölcsességfogak eltávolítását. A bölcsességfog eltávolítása tökéletesen rutin feladat, semmilyen aggodalomra nem ad okot a páciens részéről - Önnek nincs félnivalója.
 
A BÖLCSESSÉGFOG MIATT KÜLÖNFÉLE PROBLÉMÁK LÉPHETNEK FEL:
 
 • A bölcsességfog egy része jelenik meg a szájban, nagy része az íny alatt marad, ezért a szájban előforduló baktériumok könnyen beférkőzhetnek az íny alá, s ezzel gyakran súlyos gyulladást okozhatnak.
 • A helyhiány miatt a bölcsességfog növekedés közben nyomást gyakorol a meglévő fogakra, ennek eredményeképp az elülső fogak torlódhatnak.
 • Ezeken kívül az ínyen át nem törő bölcsességfog esetekben cysta kialakulásához vezethet, mely a szomszédos fogak egészségét is veszélyezteti. Ennek megelőzéséért kérjük, hogy keressen fel bennünket.
 
Bölcsességfogak eltávolítása utáni teendők:
 
A beavatkozás után a páciens érzékelhet enyhe hőemelkedést, esetleg láz is jelentkezhet nála. Ilyenkor szükség esetén lázcsillapító, esetlegesen gyulladáscsökkentő gyógyszert is bevehetünk. A foghúzást követő fájdalmak enyhítésére nyugodt szívvel javasoljuk egy szem fájdalomcsillapító bevételét.
 
Bölcsességfogak eltávolítás menete:
 
 • Röntgen felvétel készítése után megbizonyosodunk, hogy valóban szükséges-e eltávolítani bölcsességfogát.
 • Előkészítjük foghúzásra, érzéstelenítő injekciót adunk.
 • Foghúzás után kiültetjük várónkba, pár percig jegeltetjük arcát.
 
Majdnem minden embernek formálódik bölcsességfoga, azonban ezek a fogak sok esetben csak részben, vagy egyáltalán nem törnek át a fogínyen, és így nem vesznek részt a rágófunkcióban. Ennek oka egyszerűen az, hogy több fogunk van, mint amennyi a szánkban elfér.
 

 

Foglaljon időpontot

 

+36 70 666 7073

 

 

Mi is az a foggyökércsúcs eltávolítás?

 
Amennyiben gyökérkezelt fog esetén a gyökércsúcsnál gyulladás jelentkezik szájsebészeti megoldásként alkalmazható a gyökércsúcs csonkolása, azaz a gyökércsúcs rezekció, mely a fog megtartását célozza. A beavatkozás az ínyen való apró metszéssel történik, amelyen keresztül a gyulladásos csontterület, és a foggyökér csúcsa kerül eltávolításra.
 
Tünetek:
 
 • Heves fájdalmat érez a foggyökér környékén.
 • Lüktető fájdalom jelentkezik a foggyökér környékén.
 • Feldagadt arca, és lüktető fájdalmat érez.
 
GYÖKÉRCSÚCS REZEKCIÓ MENETE:
 
 • A fog előkészítése után (gyökértömés) a gyökér csúcsát távolítjuk el sebészeti úton úgy, hogy közben ennek közvetlen környezetét is kitakarítjuk.
 • A sebet zárjuk, és egy hét múlva a varratokat eltávolítjuk.
 
A gyökércsúcs rezekció utáni teendők:
 
A beavatkozás után a páciens érzékelhet enyhe hőemelkedést, esetleg láz is jelentkezhet nála. Ilyenkor szükség esetén lázcsillapító, esetlegesen gyulladáscsökkentő gyógyszert is bevehetünk. A foghúzást követő fájdalmak enyhítésére nyugodt szívvel javasoljuk egy szem fájdalomcsillapító bevételét.
 

Mikor lehet szükség arcüregzárásra?

 
Az arcüreg, vagy más néven szinusz, a felső állcsontban, a fogak fölött helyezkedik el. Arcüregzárásra akkor van szükség, ha az arcüreg megnyílik. Az arcüreg akkor nyílhat meg, ha a nagyőrlők eltávolítását követően szövődmények lépnek fel. Ekkor a fog helyén keresztül az arcüreg kapcsolatba kerül a szájüreggel, és a szervezetünkbe bevitt táplálék az orrunkon keresztül a szabadba jut. Emellett a különböző baktériumok is bejuthatnak az arcüregbe, ami váladékozó gyulladáshoz vezethet.
 
Az arcüreg zárása során a kihúzott fog helyénél bemetszések ejtése szükséges az ínyen, mellyel lebeny képződik, majd a seb feletti varratok segítségével egyesítésre kerül, így el lehet zárni egymástól az arc- és a szájüreget. Majd 1-2 hét után a varratok eltávolításra kerülnek. Ha nem kerül sor az arcüreg lezárására, az elfogyasztott étel és ital az orrüregbe kerülhet, ami gennyes arcüreggyulladáshoz vezethet, és ami már fül-orr-gégészeten kezelendő.
 
 

 

 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást:
 

 


Visszahívást kérek


Dentium Implant Center fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem